Ентусиасти превърнаха изоставен самолет в атракция за Силистра

19:10, 05 авг 18 25 960 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доброволческа акция в Силистра облагороди най-североизточната точка на България. На петдесетина метра от мястото, където се събират водната и сухоземната ни граница с Румъния, през 80-те години беше поставен изразходвал ресурсите си пътнически самолет Ту-134.

Години наред самолетът представлява атракция за силистренските деца. Постепенно обаче интересът към летателната машина и мястото около нея замира. Тогава се появяват ентусиастите.

Гражданската инициативата за създаване на „Самолета _Място“ бе реализирана в рамките на три месеца и премина през няколко етапа: запознаване на местната общественост с проекта и набиране на предложения; обобщаване на събраните идеи и изготвяне на окончателната визия за пространството; провеждане на публична дискусия с всички заинтересовани страни; същинско преобразяване на пространството и превръщането му в атрактивна младежка зона на открито.
Всички дейности бяха извършени с доброволен труд и с подкрепата на различни партньори, фирми и институции от Силистра. Привлечените доброволци от всички възрасти се трудиха неуморно, вложиха много енергия, творческа мисъл и въображение и за десет дни превърнаха неугледния терен в любимо място за занимания и отдих. Проектът „Самолета _Място“ е реализиран от Младежка банка Силистра в партньорство с Община Силистра като собственик на терена и самата машина, специално създадена неформална гражданска група от активни жители на квартал „Самолета“ и представители на частния бизнес. Финансиращите организации са националната неправителствена организация BG Бъди активен и Coca-Cola Foundation.

А за опазването на направеното, от общината са обещали да инсталират видеонаблюдение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама