Неприятни миризми задушават русенци

13:30, 14 авг 18 25 859 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проверки за установяване източника на неприятни миризми в Русе са извършили експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите. В петък вечерта и в събота сутринта граждани се оплакали от миризма на мърша, фекалии, риба и изгоряла пластмаса в кварталите „Родина“, „Здравец-Север“, „Възраждане“ и в широкия център.

При обходите са констатирани много места, превърнати в своеобразни „сметища”, особено в местността „Пухлево дере“. Там са открити и значителни количества излезли от употреба автомобилни гуми, брони на коли и части от тях, пластмасови отпадъци, „подготвени“ за изгаряне, както и пресни огнища от нерегламентираното им третиране. Изтичане на разтопен гудрон е констатиран в местността „Калнъ дере“.

При проверка на Регионалното депо е констатирано, че Пречиствателната станция работи ефективно и пречиства „инфилтрата” до норми за заустване и че през миналата седмица е имало едно изпускане на събраните количества в колектор „България”. Тази седмица инспекциите ще продължат, като паралелно с това ще бъде изискана информация, свързана с технологичните процеси от няколко дружества, които извършват дейност в Източната промишлена зона.

На кмета на Русе ще бъдат издадени предписания за почистването на констатираните замърсени терени и за по-строг контрол на места, където обикновено се горят отпадъци, предаде БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама