Депутатите приеха промените в Закона за гражданската регистрация

10:40, 17 юни 15 / Политика 25 765 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание прие на първо четене четири от общо пет законопроекта за изменения в Закона за гражданската регистрация, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Предложенията за промени бяха внесени от Министерски съвет, БСП, ДПС и Реформаторски блок. Парламентът последователно подкрепи всички законопроекти, като интересът на депутатите към измененията бе висок. Над 170 народни представители се бяха събрали за днешните гласувания.  

Общо бяха предложени 5 законопроекта за промени, свързани с „изборния туризъм”, като единствено идеите на Рамадан Аталай (ДПС) бяха отхвърлени.

БСП настоява при подаден сигнал за нарушение на закона по искане на собственика на имота, в който са се настанили нелегално хора, отговорните институции да съставят комисия, която да извърши проверка за спазването на изискванията за извършване на адресна регистрация. Проверката ще се извършва в 14-дневен срок и ще бъде съставен протокол.

Въз основа на протокола Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) автоматизирано заличава адреса в регистъра на населението. Всеки с заличена адресна регистрация е длъжен след уведомяване по надлежен ред в едномесечен срок да  подмени личните си документи.

Реформаторският блок настоява  броят на хората, които могат да се регистрират за постоянно на адреса със съгласието на собственик на жилището, да не може да надвишава двукратния  брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище.

Не се допуска регистриране на настоящ или постоянен адрес за повече от 4 месеца в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон. Ограничението по предходното изречение важи и когато се извършва пререгистрация от едно място за подслон в друго на територията на същата община.

Министерският съвет предлага да бъде създаден акт за раждане на мъртвородено дете, който да се съставя въз основа на писмено съобщение не по-късно от 48 часа от настъпването на раждането.

Български гражданин, живеещ в чужбина, трябва да заявят настоящ си адрес в държавата, в която живеят.

В закона е записано още, че родителите на мъртвородени бебета или такива, които са починали непосредствено след раждането, ще могат да погребват децата си. Досега заради пропуска в закона родителите, претърпели загубата, не можеха да погребат децата си, защото на тях не се издаваше смъртен акт, нито имаха ЕГН и име, които са сред задължителните условия за погребение или кремация. Вместо това болниците третират телата като "биологичен отпадък" и те се изгарят в екарисаж заедно с медицински остатъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама