Сливен е в "златната среда" в усвояването на евросредства

11:07, 17 юни 15 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 74 милиона лева е стойността на европейските проекти, които изпълнява община Сливен в момента. Тези, които са готови и чакат финансиране са за над 19 милиона лева. Подписването на договор за един от тях предстои следващата седмица на 23 юни. С него общината ще получи 3 милиона лева от Българо-швейцарската програма за сътрудничество за изграждане на детска градина и здравен център.

„Усвояването на европейски средства в общината е 478.5 лева на човек, което е най-високият резултат в област Сливен. В Нова Загора има усвояване от 162 лева на човек, в Котел – 123 лева, Твръдица - 21.20 лева на жител. На ниво областни градове Сливен се намира в горната част на т.нар „златна среда“, където първенец е Бургас със 1 199 лева на човек, но след Сливен се нареждат доста други други градове, които имат добра практика в усвояване на европейски средства. Още повече – към 1 януари 2015 г. Сливен успява да изпревари Стара Загора, София – град Пловдив, Плевен и Варна“, обясни заместник-кметът Румен Стоилов в коментар за изледване на Института за пазарна икономика, според което област Сливен има усвояване от 349 лева на човек.

„Трябва да се внимава с изводите от едно такова изследване, тъй като статистиката е в голяма степен условна. Показателят се изчислява на база усвоени европейски средства и брой на жителите и когато се сравняват различен тип общини е възможно да има изкривяване“, добави заместник-кметът. 

Към януари тази година усвоените от Сливен средства са над 58 млн лева. Румен Стоилов обърна внимание, че ако към тази дата показателят е 478, 50 лева на човек, то през 2011 г. той е бил едва 28, 91 лв., което е 17 пъти повече.

Общата стойност на проектите, които Община Сливен работи през последните 4 години е 111 779 351, 56 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама