ДПС иска 100% мажоритарен вот (обновена)

11:20, 17 юни 15 / Политика 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на Движението за права и свободи ще внесе редакция в един от въпросите за референдума. ДПС настоява суверенът да бъде питан дали иска всички депутати да бъдат избирани мажоритарно, а не само част от тях, каквато е настоящата редакцията.

Според председателя на партията Лютви Местан именно мажоритарен вот за всички 240 депутатски места е желанието на народа и това ставало ясно от всички социологически проучвания. Той уточни още, че законът позволява редакция на въпроса. Ако предложението им не бъде прието, от формацията ще инициират подписка с парафите на 500 000 български граждани за нов референдум с въпроса “Искате ли всички депутати да бъдат избирани мажоритарно?”.

Местан не пропусна и този път да обвини в нещо Реформаторския блок. Тезата му днес бе, че депутатите от Блока имат лицемерно отношение към въпросите за задължителния и мажоритарния вот, тъй като нямат партиен интерес от това. Председателят на ДПС посочи, че при въвеждането на тези две мерки, малките партии ще загубят от тях и може да загубят парламентарното си представителство. “Само че нямат доблестта да си го признаят. Те ще усетят в пълна мяра максимата “внимавай какво си пожелаваш, за да не ти се случи”, каза Местан. И допълни, че ДПС е била против мажоритарния вот по принцип, тъй като той би довел до загуба на “политическия плурализъм” в парламента.

Той заяви още, че тезата, че “чрез промяна в избирателната система ще се промени качеството на политическата система”, е “илюзия”. И коментира, че задължителният вот е “уникално недоразумение” и е противоконституционен.

Очаквайте на София Topnovini.bg реакциите на останалите политически сили!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама