Евродепутат: Минимални стандарти в правораздаването ще повишат доверието между страните в ЕС

12:04, 17 юни 15 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Създаването на минимални стандарти в гражданското производство беше обсъдено на изслушване в правната комисия на Европейския парламент.

"Дошло е времето за един по-систематичен и последователен подход за намеса на Европейския съюз в гражданско-процесуалното право на държавите-членки. В последните няколко години се чувства осезателна необходимост от въвеждане на общи за държавите-членки минимални стандарти или стандартни правила на гражданското производство", заяви по време на дебата в Европейския парламент българският евродепутат Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП.

По време на изслушването бяха представени възможните начини за сближаване на гражданския процес, както и създаването на общи стандарти на гражданския процес в Европа. Според Емил Радев включването на минимални стандарти в националния правен ред, трябва да взима предвид междусистемните връзки и взаимозависимости между различните области на прилагане на гражданското процесуално право, за да се постигне напредък и стъпка по стъпка да може да се достигне до кодификация на тези правила в интерес на правната сигурност.

Българският евродепутат подчерта също, че е важно кой път ще бъде избран за създаването на такива минимални процесуални стандарти - дали това ще стане с така наречените незадължителни инструменти (optional instruments), за които имаме вече няколко примера като европейското производство по исковете с малък материален интерес, европейската заповед за плащане и т.н. или, както често става, въпросите на гражданския процес ще се разглеждат не само хоризонтално, но и в рамките на политиките по конкретните сектори като интелектуалната собственост, защита на потребителите или конкурентното право.

Европейския институт по право и Международния институт за унифициране на частното право (Unidroit)  работят от 2013 г. по общ проект, който се основава на проекта от 2004 г., произведен съвместно между Американския правен институт (АПИ) и UNIDROIT за общи принципи на транснационално гражданско производство и тяхното регионално (в рамките на ЕС) развитие. Проектът ще вземе като отправна точка принципите от 2004 г. и има за цел да ги развие в светлината на Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на основните права на Европейския съюз,  по-широко обвързващо законодателство на Европейския съюз и на общите традиции в европейските страни. През 2014 г. бяха създадени и работни групи, в които участват експерти. Крайната цел е да се увеличи правната сигурност и да се насърчи равнопоставеността на страните при съдебно производство в непозната обстановка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама