ОДМВР-Плевен: Възрастните хора са най-честите жертви на ало-измамниците

12:32, 17 юни 15 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възрастните хора  най-често стават жертва на телефонните измамници, предуреждават от ОДМВР-Плевен. От там напомнят и най-разпространените схеми. Като например под предлог “тежко пострадал роднина, за което е необходимо да се направи скъпоструваща операция”, извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат у тях представата, че разговарят със свой роднина. Често измамниците се представят като лекари и обясняват, че роднината е тежко пострадал и е необходима спешна скъпоструваща операция, за която в момента няма налична сума в здравната каса.

Измамниците имат и други версии - “заразени близки и роднини с птичи/свински грип и искане на пари за скъпоструващи ваксини”,  “реализирано ПТП от близък роднина с починал човек или малко дете”. И при тях обажданията са на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат у тях представата, че разговарят със свой роднина.

Разпространена схема е и „провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите“. Обикновено се обяснява, че в района “действат” телефонни измамници и предупреждават хората, при такова обаждане незабавно да се свържат с тях. Следва “обичайната” схема с плача, след което жертвата “набира” мнимия полицейския служител, който й обяснява, че за да бъдат задържани престъпниците е необходимо да им предаде сума пари, която в последствие ще им бъде върната.

Други варианти на ало-измамите са - нужда от пари за освобождаване на колетна пратка, закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин или средства за нужда от преводач.

При последните два случая обикновено жертви стават и по-млади хора.

Полицията отново напомня гражданите да не дават пари на непознати за тях хора при никакви случаи, да не се доверяват на непознати, както и да не предоставят лични данни по телефона. Важно е да се запази самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда.

Криминалистите съветват - ако получите обаждане от човек, който се представя за Ваш близък, задайте му въпрос, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.    От ГДНП съветват близките на възрастните хора по-често да разговарят на тази тема и да им напомнят за опасностите, които крият подобни телефонни разговори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама