И АБВ със свой кандидат за БНБ

12:43, 17 юни 15 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
АБВ също ще издигне своя кандидатура за управител на БНБ. Днес тя е официално внесена в Народното събрание, съобщи зам.-председателят на партията Ивайло Калфин. "Колкото по-богат е изборът, толкова по-добър ще е и новият управител. Радваме се, че действително има такава възможност и в надпревата влизат много достойни кандидати", каза той.

"Има поне два въпроса, които следващото ръководство трябва да свърши и от бъдещия управител зависи да даде тона", допълни Калфин. По думите му трябва да се възстанови доверието към Централната банка и не само да се търсят средствата от КТБ, а да се кажи и какво не е било наред в процедурите, за да се стигне до фалита й и какво трябва да се предприеме, за да не се повтаря. Калфин отсече, че е нужно и БНБ да бъде много по-активна по отношение на Единия банков съюз и Европейския банков надзор.

Според АБВ тяхната кандидатура - Виктор Йоцов, може да се справи с тези задачи. Той има стаж в БНБ, бил е главен икономист и ръководител на дирекция за икономически анализ. Седем години е бил съветник в МВФ, преподава в УНСС, работи и в Икономическия институт на БАН, откъдето е и доктор.

Днес изтича срока за кандидатурите за гуверньор на БНБ. По-рано днес пък депутатите приеха новият управител да започне нов мандат, в случай, че сегашният - Иван Искров, подаде оставка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама