Румяна Бъчварова: Поводът за напрежението в "Орландовци" беше конкретен, но има и политически интереси

13:15, 17 юни 15 / Политика 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Не мога да ви кажа конкретно име, но фактът, че има едни и същи хора, които се включват в тези протести означава, че има нещо, което стои извън конкретните случаи. Мисля, че специално в „Орландовци“ поводът, по който възникна напрежението беше конкретен, битов, а след това организацията на протестите около инцидента сигурно крие и някои политически интереси“. Така коментира напрежението между българите и ромите в кв. „Орландовци“ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Бъчварова обясни, че МВР полага усилия за решаването на проблема и протестите, които продължават вече 3 дни, но по думите и е необходимо време, защото проблемите са се натрупали с годините. Бъчварова не каза обаче как смята да се справи министерството с битовата престъпност в квартала и тормоза, за който години наред жителите на „Орландовци“ сигнализират полицията.

„Принципът, на който работим, е да няма специални мерки по отношение на специални групи хора. При последните събития в „Орландовци“, преди това в Гърмен, мерките, които прилага полицията, са към всеки един, който нарушава обществения ред, независимо в коя махала или община живее“, каза вътрешният министър. Една от възможностите, които се обсъждат в министерството, е разполагането на постоянни патрули в ромските гета, но не е ясно дали МВР разполага с такъв ресурс.

„Разполагането на съвместни групи във всички ромски гета е една възможност. Обмисляме в момента вариантите и дали имаме достаятъчен ресурс да осигурим такава мярка. Обмисляме и други варианти – да се намери връзката между едната и другата общност и заедно да се решават проблемите на нарушаване на обществения ред“, посочи министърът.

„На първо време са проверките, които МВР провежда и по-засиленото полицейско присъствие. Тук е много важно да се спази балансът на тези мерки. Не искаме да изглежда като прекалена мярка, прекалено присъствие. Не трябва да се прекалява с възможностите на МВР, защото те са много силни“, заяви Бъчварова.

Вътрешният министър каза, че според нея ситуацията на напрежение в „Орландовци“ не представлява заплаха за националната сигурност. Днес по покана на социалния министър Ивайло Калфин, Бъчварова ще присъства на Съвета по ромски въпроси, където естествено основната тема ще бъдат протестите в „Орландовци“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама