Държавата даде право на пловдивски археолози да проучат находките в Драгойново

13:23, 17 юни 15 / Култура 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството учреди безвъзмездно право на ползване за срок от три години върху поземлен имот – частна държавна собственост, в полза на Регионалния археологически музей в Пловдив, съобщиха от Министерски съвет.

Имотът, който експертите на музея ще ползват за теренни проучвания на археологически ценности, се намира в землището на първомайското село Драгойново.

През 2014 г. археолозите откриха големи фрагменти стенописи на една от църквите край селото. Според заместник-декана на Философско-историческия факултет и ръководител катедра "Обща история и археология" към ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Иван Джамбов, това е доказателство, че този епископски център е бил с огромно значение за времето си.

Храмовете са датирани от 10 -14 век, а миналата година изследователите намериха още една църква, както и параклис. 

Преди това археолози откриха и друга ценна находка - уникален постамент за реликварий в местността Църквището над село Драгойново. Според доц. Иво Топалилов от Шуменския университет подобни артефакти в параклис се откриват за първи път в България.

Безвъзмездно право на ползване за срок от три години върху поземлен имот ще има и Регионалният исторически музей в Добрич, който ще може да проучва землището на село Прилеп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама