Започна традиционната акция “Ваканция! Да запазим живота на децата на пътя!”

13:42, 17 юни 15 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Агресивното поведение на водачите, неспазване на скоростните режими в населените места, недостатъчния контрол на родителите над децата навън, както и неизползването на обезопасителни системи са най-честите причини за пътния травматизъм с деца.

Целта на започналата операция е да се ограничат предпоставките за пътно- транспортни произшествия,  при които жертви и пострадали са децата, съобщиха от ОД на МВР в Шумен.

На територията на полицейската дирекция за времето от юни до септември миналата година при пътно- транспортни произшествия са ранени три деца във възрастовата група до 17 години. Загинали няма.

Анализът на настъпилите ПТП със загинали и ранени деца до 17-годишна възраст за периода показва, че във възрастовата група от 10 до 14 години е ранен един водач и един пътник, в групата от 15 до 17 години има един ранен пътник.

Пътните улични участъци и кръстовища в градовете са местата с повишен пътен травматизъм.

От началото на 2015г. до 31.05.2015г. анализът на ОД на МВР –  Шумен за настъпилите ПТП със загинали и ранени деца до 17-годишна възраст  сочи, че като пътник в превозно средство е ранено едно дете, като пешеходец има едно пострадало при пътен инцидент и като водач е пострадало едно дете. Трите произшествия са станали на пътен уличен участък.

През 2014г. за неизползване на обезопасителни системи за превоз на деца са установени 24 нарушения на водачи и пътници, като водачите са били санкционирани по ЗДВП. За цялата областна дирекция има установени и санкционирани 1972 нарушения, свързани с неизползване на обезопасителните колани в МПС, като 1211 от тях са на пътници в МПС.

От началото на 2015г. до 31.05.2015г. в ОД на МВР – Шумен има установени и санкционирани 400 нарушения на водачи и пътници, свързани с неизползване на колани в МПС, като 50 от тях са на пътници в превозните средства. За неизползване на обезопасителни системи за превоз на деца са били установени 2 нарушения.

17-годишна е пострадала в началото на  месец април тази година след удар на товарен автомобил “ГАЗ 66” с шуменска регистрация в предпазна еластична ограда. Инцидентът е станал на пътя Силистра- Шумен- Ямбол.

Момичето е пътувало в каросерията на товарния автомобил. В края на април 10-годишен велосипедист е пострадал леко, след като бил блъснат от водач на лек автомобил “БМВ” с шуменска регистрация.  Произшествието е станало в Шумен, на ул.”Съединение”.

Леко ранен е 4-годишен пешеходец, който изскочил внезапно на пътното платно на ул.”К. Кючуков” в Шумен и бил ударен от товарен автомобил Ситроен “Джъмпер” с шуменска регистрация.

От Пътна полиция припомнят, че използването на предпазни колани, особено на задните седалки, обезопасителни системи за деца и защитни каски от водачите и пътниците на двуколесни моторни превозни средства е изключително важно за запазването на живота и здравето на водачите и пътниците.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама