Отводнителните системи в Сливо поле са почти унищожени, алармира местната власт

14:02, 17 юни 15 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Третата от планираните изнесени приемни на Областния управител и неговия екип се проведе на 16 юни в община Сливо поле с участието на Станимир Станчев, заместник областен управител на област Русе, съобщават от кабинета на губернатора. Присъстваха кмета на Общината Георги Големански и тримата му заместници, кметовете на всичките 11 съставни населени места, общински съветници, читалищни и училищни дейци, граждани. 

В изказването на кмета и в последващата дискусия бяха изведени основните проблеми на общината, свързани с лошото състояние на третокласния път Сливо поле – Юпер, за което има над 12 подаден сигнала в общината, недостатъчната рехабилитация и поддържане на дигите около река Дунав и невъзможност да се отводняват залетите площи в общината от почти унищожените отводнителни системи.

Големански представи и общото състоянието на общината, постигнатото през годините и акцентира върху проблемите. Той отчете, че по време на програмния период 2007 – 2014 година Общината е лидер при реализиране възможностите на Оперативните програми за подобряване качеството на живот на хората. Проектите, по които са били бенефициент са основно по Националната програма за рибарството и аквакултурите, Програмата за развитие на селските райони, Оперативните програми за трансгранично сътрудничество между Румъния и България и за развитие на човешките ресурси. Общо големите проекти, които са реализирани през предния програмен период на територията на общината са 6, от които 2 са финализиране успешно през 2014 година. Изпълнението на всички проекти е възложено по реда на Закона за обществените поръчки и е реализирано при постоянен (ежедневен) строг контрол от страна на общинска администрация. Кметът обобщи, че големите проекти са били с инвестиционен характер и тяхното изпълнение е реализирано във всяко от 11-те населени места, така че всеки жител на общината е почувствал въздействието на членството ни в Европейския съюз. Той посочи, че се гордее с факта, че са единствената община от област Русе, която е участвала при изграждането на Местна инициативна рибарска група, в рамките на която са реализирани и планирани редица значими за местата общност проекти (МИРГ „Главиница – Тутракан – Сливо поле”).

Не на последно място бе посочено, че общината е в добро партньорство с Областна администрация Русе, с бизнес и граждански организации, а заедно с побратимените общини от окръг Гюргево – Расучени и Извоареле, не само че изпълняват инвестиционни проекти а се работи активно и в сферата на опазване на околната среда и културно-историческото наследство от двете страни на реката, за развиване на бизнес, културни и образователни трансгранични връзки.

Станчев изслуша внимателно всички участници в срещата и пое ангажимент да помогне за разрешаване на поставени проблеми. Като първа стъпка той обеща да съдейства за организиране на среща между местната заинтересована общност в община Сливо поле и представители на институциите Напоителни системи, Областно пътно управление и Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама