Гражданите на Поморие определиха проектите по Програмата за градско развитие

15:23, 17 юни 15 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„65 проекта са включени за реализация в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР) на град Поморие до 2020 г. Те бяха определени от гражданите на нашия град след много срещи, фокус-групи и обществени обсъждания”, каза кметът на Община Поморие Иван Алексиев, по време на пресконференцията, проведена днес. Той подчерта, че това е стратегически документ, който дава главната насока и гарантира планово развитие на града през следващите години.

Според арх. Николай Симеонов, ръководител на екипа, разработващ стратегическия документ, приоритетните проекти са свързани с подобряване на туристическата инфраструктура и културно – историческия потенциал, транспортно – комуникационната система и градската среда. Важни са проектите за  изграждане на споделена алея върху брегоукрепително съоръжение  за достъп до съществуваща еко-пътека; благоустрояване на крайбрежна алея, оформяне на зони за отдих и за наблюдение на птици по протежението на Поморийското езеро и др. Реконструкцията и разширението на градската велосипедна мрежа,  изграждане на нови и рехабилитация на съществуващи улици и др. ще дадат съвременни транспортно – комуникационни решения. Това са и проектите, които имат висока степен на подкрепа от страна на гражданите – проектите за благоустрояване и паркоустрояване; покритие на съществуващи паркинги и изграждане на зелена покривна среда и площадки за рекреация в кв. „Малко солено езеро“ и централна градска част; изграждане/ реконструкция и рехабилитация на улична мрежа, тротоари, пешеходни алеи, паркинги и създаване на достъпна среда в междублоковите пространства на кварталите „Свобода“ и „Малко солено езеро“.

Кметът Алексиев сподели, че ИПГВР вече се изпълнява, като на този етап се разчита на собствено финансиране.  Довършена е рехабилитацията крайбрежния булевард, който свързва Централна градска част с кв. „Св.Георги“. Вече се асфалтират улиците в кв. „Малко солено езеро“, който през последните 15 години бе усилено застроен и изцяло липсваха улици и места за паркиране. Предстои обявяване на процедурата за привличане на инвеститор за изграждане на автогара и буферен паркинг в началото на града. Предстои изработването на инвестиционен проект за Многофункционалната спортна зала, която ще е с 1000 места, в района на бившата жп гара. Вече има подписани договори за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Общата цел на плана е постигане на устойчиви темпове на интегрирано градско развитие, осигуряващо добро качество на живот, балансирано и устойчиво развитие на местната икономика с високи равнища на заетост, социално равенство и задържане на младите хора.

Проект „Изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Поморие” се реализира по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161РО001/5-03/2013/008 от 10.07.2013, който се финансира в рамките на Приоритетна ос 5: „Техническа помощ”, Операция 5.3 Изграждане на капацитет на бенефициентите по ОПРР”, по Схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/5-03/2013 „Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие II”, на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама