Георги Търновалийски: Управляващите готвят приватизация на лечебни заведения

15:47, 17 юни 15 / Политика 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Подготвя се приватизация на лечебни заведения." Така народният представител и член на здравната комисия Георги Търновалийски коментира ефектът от приетите в Закона за здравното осигуряване поправки.

"След 11-часовото пленарно заседание вчера рекламирани като "реформа" промените вече са факт, но те няма да подобрят състоянието на системата", прогнозира пловдивският депутат.

По думите му най-засегнати ще бъдат пациентите, защото те ще понесат ограниченият достъп до здравеопазване.

"Министърът мотивира реформата с извадки от един доклад на Световната банка, но това не е задълбоченият анализ, които се прави преди да се предприемат такива действия", смята Търновалийски. Според него, разделянето на пакетите на основен и допълнителен е напълно безсмислено и прилича на празен чек, който НС подписа на здравния министър.

"Какво включват тези пакети, колко ще струват и кой ще ги плаща или закупува? – не е ясно, тепърва ще се изработва наредба", каза още той.

"Управляващите нямат мисъл за хората", категоричен е Георги Търновалийски. Той е убеден, че задължението за възстановяване на здравни права след плащане на здравни вноски за 5 години назад, няма да донесе очаквания ефект.

"Сега има близо 2 милиона здравнонеосигурени и ще стават повече", прогнозира депутатът. По думите му обществото е изключено от контрола върху харченето на средства за здраве, а предложението за увеличаване състава на Надзорния съвет на НЗОК нарече псевдореформа.

"И сега държавата има влияние върху надзора в лицето на зам.-министрите от МЗ и МФ, а този състав се предлага от здравния министър и се одобрява от МС", обясни Георги Търновалийски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама