Очаква се средният добив от пшеница в Разградско да бъде около 600 кг от дка

15:48, 17 юни 15 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очаква се средният добив от пшеница в Разградско да бъде около 600 кг от дка. Това каза един от големите зърнопроизводители в Лудогорието - Стефан Пенев от Лозница. Той бе домакин на организирания за поредна година  „Ден на пшеницата”. На опитните полета в землището на лознишкото село Крояч земеделските производители от региона имаха възможността да се запознаят с разнообразните сортове пшеница, ечемик и рапица - българска и чужда селекция.

Пенев заяви, че климатичните условия тази година, като се изключи недостига на влага са благоприятни за добро качество на зърното.

Агробизнесменът коментира, че се очаква тази година да има свръхпроизводство на пшеница, което ще окаже влияние върху цените и в България. „Чернороският регион ще бъде един от тези, където ще има добив на големи количества зърно, има също и остатъци зърно от миналата година, тези два основни фактора ще повлияят върху цената на пшеницата”, каза Пенев. Според него произведеното количество пшеница в страната ще бъде между 3,5 и 4 млн. тона, като 2/3 се очаква да бъде за износ.

Той отбеляза още, че тенденцията за увеличаване на външните сортове пшеница и ечемици в България нараства, като според него причините са много. Пенев счита обаче, че българската селекция е много по-добра, като тази година ще има сортове българска пшеница, които ще дадат по-добър резултат от чуждата селекция. Агробизнесменът бе категоричен, че земеделските производители, които искат да постигнат добър резултат трябва да правят технология на сорта, а не на културата пшеница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама