Иван Иванов очаква НЕК да излезе на печалба след увеличението на тока

15:54, 17 юни 15 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Постъпленията в Националната електрическа компания (НЕК) от увеличението на добавката „задължение към обществото“ за индустрията ще бъдат на стойност 160 млн. лева до края на годината. Те се сумират от ЕРП-ата, от които компанията ще спести 120 млн. лева и още 40 млн. лева от ЕСО.

Това съобщи по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм Иван Иванов, председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), предаде репортер на София Topnovini.bg. От продажбата на електроенергия от НЕК се очакват допълнителни постъпления от 346 млн. Благоприятна за страната ни се оказала печалба от търговия с парникови емисии. „Досега България е продала емисии за над 50 млн. евро. Общо за годината вероятно те ще достигнат над 110 млн евро или 226 млн. лева", заяви Иванов.

„При изпълнение на ценовия модел текущият дефицит в НЕК ще бъде намален със 702 млн. лева. По този начин националната компания ще бъде на печалба", допълни председателят на КЕВР. Иван Иванов подчерта, че българската електроенергия е една от най-евтините в Европа. Проблемът за бизнеса в България е ниската му енергийна ефективност.

Българските производства истинско намаление може да се въведе само при енергоспестяващи технологии. Председателят на КЕВР успокои народните представители, че цените на стоките няма да поскъпнат. „Когато миналата година бе намалена цената на тока, не видях продукт с по-ниска цена на пазара. Сега също няма да има промяна на цената“, категоричен е Иванов.

"Няма как да не се отрази вдигането на цената на тока на крайния продукт", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той помоли представителите на комисията да не си измиват ръцете с министерствата. Наредбата, която е качена, касае единствено преференцията по компонентата зелена енергия към добавката задължение към общество. „Няма логика дупката в НЕК масрафа да бъде плащан от бизнеса и крайните потребители”, подчерта министърът на икономиката. В същото време в рамките на същото заседание, председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че повишаването на цената на тока няма да се отрази на цената на услугите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама