Варненски малчугани се натровиха на лагер в Рибарица (обновена)

20:54, 17 юни 15 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пет деца от варненското СОУ "Гео Милев" са хоспитализирани в Ловешко, след като здравословното им състояние се влошило рязко по време на школски лагер в село Рибарица. Други десет малчугани са под медицинско наблюдение в хотел "Арго" в курортното село, чиято база е използвана от групата третокласници, съобщи за Topnovini.bg директорът на СОУ "Гео Милев" Йорданка Юнакова. 

Състоянието на няколко деца се влошило рязко, след като снощи в хотела хапнали пилешки пържоли, а за десерт – плодова торта. Тази сутрин обаче част от малчуганите започнали да повръщат, а други получили разстройство. По обяд броят на децата с подобни симптоми нараснал на 18. Четири от тях са хоспитализирани в болницата в Ловеч, а едно – в град Тетевен. Състоянието им към момента е овладяно, а телесната им температура е под 37 градуса, увери Йорданка Юнакова, която е в постоянна връзка с учителките на децата.

Засега никой не може да твърди със сигурност каква е причината за внезапното влошаване на учениците. От Агенцията за безопасност на храните (АБХ) в Ловеч са на мнение, че те не са засегнати от хранително натравяне. Всички 42 деца от групата са яли едно и също, но 18 от тях са се разболели. Освен това документацията за произхода и качеството на хранителните продукти е изрядна. Пилето е било прясно, а тортата е доставена от местен цех, в който санитарните стандарти се спазват стриктно, са заявили от АБХ-Ловеч пред школската директорка.

Първите лабораторни проби на храната от хотелската база и сладкарския цех ще излязат в петък, допълни Юнакова. По думите й най-вероятно малчуганите са били повалени от агресивен парагрипен вирус, който в момента циркулирал в Тетевенско, но отшумявал много бързо.

Ако повалените деца се стабилизират тази нощ, още утре ученическият автобус може да потегли за Варна, въпреки че по план третокласниците е трябвало да си дойдат в петък. Родителите на три от по-леко засегнатите деца днес са пътували до Рибарица, за да си ги приберат вкъщи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама