Опасност от екологично бедствие след разлива на бензина от „Лукойл“

21:50, 17 юни 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съществува реална опасност от екологично бедствие след разлива на около 30 тона бензин от тръба на „Лукойл Нефтохим“ на пътя Долно Езерово – Братово. Наш екип бе на мястото на инцидента, където горивото се източва с помпи от газоспасителни екипи.

Бензинът е изтекъл в река Чукарлийска и в момента се прави всичко възможно той да не стигне до защитените зони край Бургас, като непосредствена заплаха грози езерото Вая. От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас казаха пред Topnovini.bg, че са взели проби и първите резултати се очакват утре. За целта са ползвали лодка, която е влязла в реката със специалисти на екоинспекцията.

В същото време преминаващи наблизо ловци коментираха пред медията ни, че са видели много умряла риба по поречието на реката, както и засегнати птици. По думите им количеството на разлетия бензин е много по-голямо, отколкото официално се съобщава, и може да доведе до екокатастрофа.

Добрата новина е, че замърсяването не застрашава питейните водоизточници и няма опасност за хората, заяви директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Георги Паздеров. Той, подобно на шефовете на множество институции в Бургас, имащи някакво отношение към инцидента, беше на мястото на теча.

В центъра на събитията беше кметът Димитър Николов, който лично координираше работата на аварийните екипи. По негова заповед беше затворен пътят Долно Езерово – Братово, който ще остане така до утре до пълното обезопасяване на района. До мястото на разлива не се допускат хора и автомобили. На присъстващите в района се раздаваха чаши с газирана вода заради опасност от натравяне.

Причините за произшествието се разследват от полицията и от нефтената рафинерия. Версиите, по които се работи, са две – техническа неизправност по тръбата или криминален пробив с цел източване на гориво. Засега надделява първото предположение. Това потвърди пред Topnovini.bg и председателят на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас” Сергей Андронов. На въпрос от наша страна откога не са сменяни тръбите на мястото на инцидента, руснакът отговори, че компанията всяка година отделя милиони лева за рехабилитацията на тръбопроводите от нефтозавода до терминала за гориво.

Въпреки думите и уверенията му в момента се проверява информацията кога за последно е била реновирана тръбата на мястото на инцидента, като резултатите ще станат известни утре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама