Теодосий Спасов ще свири в Мадара

06:40, 18 юни 15 / Култура 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Теодосий Спасов ще бъде солист в концерта “Отвъд границата” на 23 юни в Голямата пещера на Археологическия резерват „Мадарски конник”.

Музикантът и държавният симфоничен оркестър – Шумен с диригент Станислав Ушев ще изнесат концерт, включен във Фестивала Музикални дни „Мадарски конник” – 2015. В концерта ще бъдат изпълнени творби от Теодосий Спасов. Кавалджията е музикант с огромен кръг почитатели от цял свят, роден е на 4 Март 1961 година в Исперих.

Завършва Средно музикално училище „Филип Кутев” в Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Той е първият музикант, който започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий Спасов. Изпълненията му са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика.

В последните години композира филмова и театрална  музика, и творби за симфоничен оркестър и кавал.  Има издадени над 30 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави. Свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави, с именити български и чужди музиканти. Носител е на много награди, през  2011 г. получава най-високото отличие на Министерството на културата “Златен век”. Наградата е за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор.

За желаещите да посетят концерта, ще бъде осигурен безплатен транспрот. Автобусите за публиката ще тръгват в 17.45 ч. от паркинга пред Община Шумен.

При неподходящи метеорологични условия, концертът ще се състои в Зала „Проф. Венета Вичева” от 19.05 ч.

ТОП НОВИНИ 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама