Започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

06:52, 18 юни 15 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан. Той ще продължи 30 дни, до 17 юли, съобщи районният мюфтия на Разград Мехмед Аля.

По време на Рамазана вярващите се въздържат от вода и храна от ранни зори до залез слънце. Постенето се нарича „оруч", а краят на деня, когато вече е позволено да се яде, се нарича „ифтар". Постите не са задължителни за децата, бременните, болните и за хората на път.

Аля обясни, че Рамазанът е и време за благотворителност, милосърдие и опрощение. Това е месец, през който мюсюлманите дават данък печалба или зекят, дават своята милостиня на нуждаещите се.

Районният мюфтия на Разград отбеляза, че акцентите през започващия днес месец Рамазан тази година са три - религиозни, образователни и социални дейности.

Заедно с представители на мюфтийското настоятелство в Разград, проповедник от Турция и гост-имама от южната ни съседка, който е тук за петгодишен период - Мюзеир Чолук, ще посетят до края на месеца близо 50 населени места в региона, за да изнасят лекции и беседи. Ще дойде и жена-проповедничка от Турция, която пък ще изнася лекции на жените - мюсюлманки и девойките.

През целия месец Рамазан ще се провеждат и благотворителни вечери - ифтар, като в град Разград те ще са за по 100 души. Ифтар вечери ще има и в други населени места в областта.

По време на Рамазана ще бъде организирана и хуманитарна кампания за подпомагане на социално слаби семейства, които ще получат пакети с хранителни продукти от първа необходимост на стойност по 30 лева. Желаещите да направят своето дарение могат да се обърнат към районното мюфтийство. От кампанията ще се възползват всички изпаднали в нужда без оглед на етнос и религия. Мехмед Аля уточни, че към момента събраните от дарения средства са над 2000 лева.

На 1 юли започват и летните курсове за деца, които ще изучават Корана, каза още районният мюфтия. В тях се очаква да вземат участие близо 500 деца на възраст от 7 до 13 години от 57 населени места на областта. За посещаващите летните курсове деца ще бъдат организирани и екскурзии до Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама