Стари сгради в Бургас се събуждат за нов живот чрез фотоси

07:03, 18 юни 15 / Култура 25 1016 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Красиви и ценни сгради на старинен Бургас ще бъдат възродени за нов живот съвсем скоро. Идеята е върху 10 емблематични за морския град постройки или в района около тях да бъдат поставени винили, изобразяващи как са изглеждали те в миналото. Предложението е на общинския съветник от ГЕРБ Нестор Христов, който е входирал докладна записка до Общинския съвет.

„Замисълът на всичко това е да помним миналото, да живеем в настоящето и да изграждаме бъдещето”, коментира заTopnovini.bg вносителят на идеята - Нестор Христов.

По думите на Христов винилите няма да излязат много скъпо. Дори има вариант проектът да бъде реализиран безвъзмездно от рекламна агенция, която да сложи логото си върху паната. „Не съм се замислял колко ще струва точно изпълнението на идеята, според мен около 1000-2000 лева, но не и повече”, допълни още Христов. Изображенията могат да бъдат направени и в триизмерни проекти ако това е възможно.

В докладната Христов е посочил 10 старинни бургаски сгради, които могат да бъдат включени в проекта. Това са халите, старата Община, сградата на хотел „Търговски”, където днес е монтирано емблематичното място за срещи „Часовника”. Сградата на лятно кино „Ботушев”, бившите казарми на „24-ти пехотен Черноморски полк” в Морската градина, френският пансион, ресторантите „Варшава”и „Морски вълни”,  арменската и турската бани, както и части от сградите по площад „Тройката”.

Заради това, че някои от тези емблеми на морския град вече не съществуват Христов предлага близо до тях да бъдат поставени пана на български и английски език с надпис, гласящ: „Вие сте тук”!

Общинският съветник обясни, че със съществена помощ в осъществяването на идеята ще се включат Регионалната библиотека  „Пейо Яворов” и Историческият музей в Бургас, които ще предоставят свои архивни фотоси на въпросните обекти.

Ако няма желаеща фирма, която да се захване с обработката на фотосите, то тогава вносителят смята, че Община Бургас може да отдели средства за тяхната направа от издръжката на администрацията.

 Предложението предстои да бъде гласувано на сесията на местния парламент, която ще се проведе на 23 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама