Властта и БНБ намериха частично решение на проблема с бюлетините

07:35, 18 юни 15 / Политика 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Властта и БНБ намериха частично решение на проблема с отпечатването на бюлетините за местните избори на 25 октомври, който се усложнява и от намерението те да съвпаднат с изборния референдум, предложен от президента. Поръчката ще бъде разпределена между БНБ и още 6 печатници. Засега обаче няма решение за отпечатването на изборните книжа между първи и втори тур, за което остават на практика само три дни.

В края на миналия месец от централната банка обявиха, че не могат да се справят технически с отпечатването на толкова много бюлетини заради новото изискване в Изборния кодекс те да са със статут на ценни книжа. То пък беше въведено от предишните управляващи след аферата „Костинброд“. Проблемът идва и от това, че за национални избори се печатат около 8 млн. бюлетини, а сега броят им ще бъде 18 млн. без тези за референдума.

Отпаднали са вариантите бюлетините да се печатат в чужбина или пък да се купуват нови машини за централната банка.

В изборния закон е записано, че хартиените бюлетини се отпечатват от печатницата на БНБ, която при необходимост може да ползва други специализирани печатници. Отпечатването се извършва при спазване на изискванията на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа. Така за да се разпредели работата между БНБ и шестте печатници била достатъчна заповед на финансовия министър- това е договорено на консултациите между различните институции.

Изборният специалист и шеф на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов коментира пред София Topnovini.bg, че това е разумно решение. Според него проблемът за книжата между първи и втори тур може да се реши, като те започнат да се печатат почти веднага след края на изборния ден, без да се чакат официалните резултати, за които крайният срок е на практика три дни след вота.

Той допусна, че може да има и грешки, но те ще са единици и не пречи да се бракуват бюлетини, ако е избързано с отпечатването им. „Цялата истерия с бюлетините е абсолютна измислица“, заяви Константинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама