Правителството предостави на музея терен край с. Прилеп за археологически проучвания

08:16, 18 юни 15 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството учреди безвъзмездно право на ползване за срок от три години върху поземлени имоти – частна държавна собственост, в полза на Регионалния археологически музей в Добрич.

Имотът, който експертите на музея ще ползват за теренни проучвания на археологически ценности, се намира в землището на с. Прилеп, община Добричка.

През миналата година започнаха археологическите разкопки в местността Славната канара край село Прилеп, недалеч от с. Дебрене. Там археолозите откриха най-голямото монетно съкровище от 1 202 монети, едва втория у нас прабългарски колан,  както и  три римски спати или кавалерийски мечове. Музейните специалисти имат съмнения и за наличие на прабългарски селища.

Археологическите проучвания трябваше да продължат и тази година, като финансирането се очакваше да бъде осигурено от Общинския съвет на Община Добричка. На заседанието си в края на май общинските съветници отхвърлиха предложението за отпускане на средства за продължаване на археологическите разкопки в местността Славната канара. По думите на директора на музея в Добрич Костадин Костадинов, това решение обслужва изцяло иманярската мафия. На пресконференция тогава той съобщи, че още на 25 ноември 2014 г. е внесъл предложение за ново финансиране. Не е имало никакви съмнения, че то ще бъде прието. Става въпрос за отпускане на 22 000 лева от общинския бюджет за продължаване на разкопките. На сесията на 28 май обаче гласуването е било 9 „за” и 10 „въздържали се”. Според Костадинов, на практика общинските съветници са прекратили археологическите изследвания на специалистите от музея в Добрич.

Очаква се предложението за отпускане на средства за продължаване на археологическите проучвания отново да влезе в дневния ред на Общинския съвет на Община Добричка.

Ако разкопките бъдат продължени, ще бъдат разкрити 10 работни места поне за три месеца. Ще се спрат и иманярите, категоричен е Костадинов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама