Хор на слепите с концерт в зала "Съединение" за 80-годишен юбилей

08:45, 18 юни 15 / Култура 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Смесеният професионален хор на слепите "Академик Петко Стайнов" ще изнесе концерт на църковно-славянски песнопения в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей – Пловдив.

Събитието е част от програмата за отбелязване 80-годишнината на хора под патронажа на кмета на град София, Йорданка Фандъкова. Осъществява се по проект "80 години Хор на слепите "Академик Петко Стайнов" – живеем с песента" на фондация "Хор на слепите "Академик Петко Стайнов", финансиран от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. Съорганизатори на концерта са Община Пловдив и Регионалният исторически музей в Пловдив.

Пловдивската публика ще се наслади на красиви ортодоксални мелодии от български и руски композитори, поднесени с много майсторство от незрящите певци, разказват организаторите.

Входът е свободен, а началният час на концерта е в 18,30 часа.

Смесеният професионален хор на слепите носи името на един от най-големите български композитори - академик Петко Стайнов. Хорът е създаден през 1935 г. от група ентусиазирани слепи певци. Съставът бързо доказва своето високо художествено равнище и на 1 октомври 1948 г. с Указ на правителството е обявен за професионален.

Репертоарът на хора обхваща произведения от български и чужди автори – предкласика, класика, романтизъм, съвременна музика, църковно-славянски песнопения, авторски обработки на български фолклорни песни, вокално-симфонични творби.

Фондация "Хор на слепите "Академик Петко Стайнов" е създадена през октомври 1999 г. от членове на хоровия колектив.

Фондацията работи в сферата на културата и социалните грижи. Целите й са подпомагане на творци – незрящи инвалиди; издирване и обучение на талантливи слепи деца с перспектива за професионалното им израстване; тяхната рехабилитация и интеграция в обществото; използване на творческия им потенциал и осигуряване на възможности за реализацията им чрез разпространение и популяризиране на българската музикална култура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама