Подобрява се състоянието на варненските ученици в Рибарица

09:01, 18 юни 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много по-добро е състоянието на третокласниците от варненското СОУ "Гео Милев", които бяха хоспитализирани в Ловешко, след като здравословното им състояние се влоши рязко в сряда по време на школски лагер в село Рибарица. Това съобщи за Topnovini.bg директорът на СОУ "Гео Милев" Йорданка Юнакова.

Тя обясни, че към момента трима от малчуганите остават в болницата в Ловеч, но състоянието им е значително по-добро. Две от заболелите деца вече са взети от своите родители и са отпътували за Варна. Родителите на още 10 деца са отишли на място и също са прибрали децата си, така че в хотел "Арго" в курортното село Рибарица остават 27 третокласници.

Вероятно заради създалото се притеснение тази сутрин две от здравите деца са получили леки неразположения, придружени при едното с повръщане, а при другото с растройство, но симптомите са били еднократни. Докато не излязат резултатите от лабораторните проби на храната в хотелската база, не може да се каже нищо категорично.

Тази сутрин, след като е станало ясно, че има подобрение в състоянието на заболелите малчугани, е било почти сигурно, че ученическият автобус ще отпътува за Варна. Малко по-късно, заради новите два случая, е взето решение да се изчака, като най-вероятно третокласниците ще отпътуват в петък.

Засега никой не може да твърди със сигурност каква е причината за внезапното влошаване на учениците. От Агенцията за безопасност на храните (АБХ) в Ловеч са на мнение, че те не са засегнати от хранително натравяне. Всички 42 деца от групата са яли едно и също, но 18 от тях са се разболели. Освен това документацията за произхода и качеството на хранителните продукти е изрядна. Пилето е било прясно, а тортата е доставена от местен цех, в който санитарните стандарти се спазват стриктно, са заявили от АБХ-Ловеч пред школската директорка.

По думи на Йорданка Юнакова най-вероятно малчуганите са били повалени от агресивен парагрипен вирус, който в момента циркулирал в Тетевенско, но отшумявал много бързо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама