Антон Безеншек (посмъртно) и Антон Ризов станаха Почетни граждани на Пловдив

10:20, 18 юни 15 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Антон Безеншек (посмъртно) и Антон Ризов станаха Почетни граждани на Пловдив. Решението бе гласувано с пълно мнозинство на днешната сесия на Общинския съвет.

Тази година се отбелязват 100 години от смъртта на проф. Антон Безеншек, който има изключителни заслуги като публицист, писател и голям приятел на България.

Създателят на българската стенография е живял 20 години в Пловдив. Бил е учител в Пловдивската мъжка гимназия и началник на стенографското бюро в областното събрание. Още през 1884 г. е избран в театралната комисия на Румелийски народен театър, където си сътрудничи с Иван Вазов. Открива в Пловдив собствена академична книжарница "Пчела". Той е и първият председател на новосъздадените Учителска дружба и Певческо дружество.

Антон Ризов е състезател по спортна стрелба, член на армейски спортен клуб по стрелба "Тракия". Петнадесеткратен републикански шампион, носител на множество медали от европейски и световни първенства.

Тази година Ризов постигна най-големия успех в кариерата си - стана европейски шампион на първенството в Арнем, Холандия. Това е най-високото постижение на български стрелец при мъжете с пушка. Пловдивският спортист завоюва и квота за олипиадата в Рио де Жанейро през 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама