Замяна на собственост между МБАЛ и КОЦ даде началото на проекта за ново Спешно отделение в Русе

10:52, 18 юни 15 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното си заседание Общински съвет - Русе прие предложение за замяна на собственост между Многопрофилна болница за активно лечение - Русе и Комплексен онкологичен център - Русе. Предложението за замяна бе в резултат на проведената среща между министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и кмета на Община Русе Пламен Стоилов, на която е бил обсъден и проекта за нов спешен център в града. 

Предложението бе одобрено и на заседание на Постоянната комисия по здравеопазване към Общински съвет, на която присъстваха д-р Иван Стоянов и д-р Камен Кожухаров, управители съответно на МБАЛ и КОЦ. По време на днешното заседание бе изслушан отново д-р Стоянов, който представи идейното предложение за ново спешно отделение, което ще отговаря на всички европейски стандарти и ще отговори на заявките за реформа в здравеопазването, която започва от спешната помощ. Той увери, че ръководствата на двете заведения са изготвили споразумение, чрез което се урежда начина на преместване, без това да доведе до сътресения за пациентите и персонала.

Към настоящият момент КОЦ - Русе е собственик на част от приземния етаж на Хирургичния блок с площ 151,52 кв.м. Това създава както правни пречки при кандидатстване по проекти за финансиране на изграждането на Спешно приемно отделение, така и организационни пречки за създаване на модерно и оптимално фукциониращо отделение, се казва в мотивите към предложението. Освен това КОЦ е собственик и на 9-ти етаж с площ 1368,00 кв.м. 

В замяна на тези два имота „Многопрофилна болница за активно лечение - Русе” АД ще предостави четвъртия етаж от жилищна сграда със застроена площ от 1567 кв.м. с предназначение за здравни нужди – хирургични зали и стаи за лечение, с прилежащите идеални части от общите части на сградата и от отстъпеното право на строеж. Според направената пазарна оценка, имотите са с равна пазарна цена. 

След като бъде осъществена замяната, освен че ще се даде възможност за създаване на модерно и функционално Спешно приемно отделение, двете лечебни заведения ще могат по-добре да обособят отделенията си максимално близо и в една сграда. Това трябва да подобри организацията на работа и ще обезпечи комплексното обслужване на пациентите. 

Д-р Стоянов заяви в залата, че проектът е представен на Министерството на здравеопазването, одобрен е и се очакват средствата за започване на реализацията на идеята. Д-р Кожухаров от своя страна коментира, че проектът е приоритетен за всички, и дори вече са започнали предварителни организационни работи, и предстои уточнаване на документацията, за да може да се пристъпи към строителните дейности възможно най-скоро.

Предложението бе прието единодушно от всички гласували.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама