До 150 лева глоба за паркиране по тротоари и зелени площи в Пловдив (обновена в 15:30)

11:19, 18 юни 15 25 658 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 50 до 150 лева ще е глобата за паркирането на пътни превозни средства в паркове, градини, детски площадки, пешеходни зони и на тротоари в Пловдив. Това приеха общинските съветници с 33 гласа "за", 3 "против" и 3 "въздържал се".

Първоначално предложението беше твърдо 100 лв., но след обсъждане с експерти, включително и от полицията, било решено, че по този начин "се връзват ръцете" на контролните органи, поясни ресорният зам.-кмет Александър Държиков. Законът за движение по пътищата предвижда, че при съставяне на фиш в отсъствие на нарушителя санкцията не може да е повече от 50 лв., припомни той.

"Ако бяхме оставили глоба 100 лв., това означава всички коли, които са без водач, но са паркирани в градинки и зелени площи, да останат безнаказани или пък да сложим до всеки автомобил по един служител на "Общинска охрана" и "Общинска полиция", който да го изчака да се появи и да му състави акт", разясни Държиков.

Според него не може да се приравняват нарушенията на шофьор, паркирал примерно в тревни площи по поречието на Марица, и друг, който е влязъл с колата си в Цар-Симеоновата градина или пък на детска площадка. Затова и определената глоба е варираща - от 50 до 150 лева, като това в никакъв случай не е незаконно. При първо нарушение на даден шофьор глобата може да е минимална, а при следващо вече да нараства, обясни Държиков.

Днешното решение на Общинския съвет бе прието във връзка с измененията в Закона за движение по пътищата, които дават право на общинските съвети да определят размера на глобите по места, като размерът да е в диапазона от 50 до 200 лв.

За прилагане на предлаганите изменения в наредбата за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на Пловдив няма да бъдат разходвани никакви бюджетни средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама