Расте броят на повалените от салмонелоза деца във Варна

11:38, 18 юни 15 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Продължава да расте броят на заболелите от салмонелоза малчугани във варненската ЦДГ „Гълъбче”, съобщи за Topnovini.bg директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Светла Станева. Лабораторните изследвания са потвърдили диагнозата на още две деца. Очаква се утре, 19 юни, от инспекцията да оповестят обобщени данни за ситуацията в забавачката.

До този момент регистрираните случаи са 18, но процесът е изключително динамичен и не е изключено броят на заразените да се промени в следващите часове, обясни специалистът. Създадена е организация за изследване на административния персонал, както и на абсолютно всички малчугани в детското заведение.

Вече е ясно, че заразата не е тръгнала от хранителни продукти в забавачницата. Пробите от тях са отрицателни. Начинът на разпространение е битово-контактен. Работи се по изясняване на точната причина.

В началото на седмицата стана ясно, че 16 деца от ЦДГ „Гълъбче” са  заболели от салмонелоза, като едно е настанено за лечение в болница. Оплакванията са започнали след 29 май. Няколко дни по-късно, на 4 юни, Здравната инспекция, заедно с инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните, са влезли в детската градина. Всички изолирани щамове са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести за по-нататъшна идентификация, за да се установи дали те са еднакви. Съвместното епидемиологично проучване продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама