Представят в Плевен книгата на Звезделин Минков за големия Парцалев

12:16, 18 юни 15 / Култура 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази вечер от 17,30 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ ще бъде представена книгата на Звезделин Минков – „Малки спомени за големия Парцалев“. Часове преди плевенската премиера авторът разказа пред журналисти за написването на книгата и какъв е в спомените му големия български актьор, с който са имали 10-годишно приятелство.

Благородник, добронамерен, щедър и аристократ са думите, с които Минков описа Георги Парцалев. Той можеше да изиграе както селянин, така и рицар, каза авторът на книгата и добави, че сред приятели хуморът на Парцалев е бил за всичко – религия, култура, сексуална ориентация, политика дори.

Премиерата на „Малки спомени за големия Парцалев“ в Плевен е точно в седмицата, когато големият български актьор трябваше да навърши 90 години. Тези дни в родния му град Левски се провеждат и традиционните Празници на изкуствата „Парцалев“.

„Малки спомени за големия Парцалев“ Звезделин Минков казва, че е  написал само за 110 дни. Започнал е на 31 октомври, датата на смърта на актьора и я е завършил на пет месеца по-късно на 1 април.

Премиерата на книгата в Плевен е част от кампанията „Патриотизмът е памет“, която са започнали от ВМРО и НФСБ. Целта й е да бъде съхранена паметта за значимите личности на нашия регион, да не бъде забравяно наследството, оставено от хора като Любен Дилов, Христо Ковачев, Димитър Манолов и много други.

Кой е авторът на книгата?

Звезделин Минков е български актьор, имитатор и хуморист. Известен е като един от най-добрите имитатори на Тодор Живков, Георги Парцалев, Григор Вачков, Петър Слабаков, Георги Черкелов, Никола Анастасов, Тодор Колев, Георги Калоянчев, Татяна Лолова и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама