Доверието в правителство падна до 20%

12:37, 18 юни 15 / Политика 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цялостната оценка за дейността на правителството бележи лек спад спрямо април и вече е 20 на сто, докато неодобрението е 41%. Това сочи изследване на „Алфа рисърч“ за обществените нагласи за юни месец, съобщават от агенцията.

Социолозите обобщават, че сред причините за спада в доверието към кабинета са планираното повишаване цените на тока, дискутираните реформи в здравеопазването и пенсионната система, конфликтите в ромски махали и дебатите около съдебната реформа, които повишават социалното напрежение.

Премиерът Борисов обаче остава незасегнат от този спад - с 33% рейтинг той продължава да е най-харесваният политик в страната. В Топ 3 след него се нареждат министрите Петър Москов, Ивайло Калфин и Лиляна Павлова. Най-нехаресваните министри са Тодор Танев, Божидар Лукарски и Теменужка Петкова.

Доверието в основните държавни институции остава в рамките на регистрираните през последните години ниски граници, констатират още от „Алфа рисърч“. Парламентът продължава да е институцията с най-нисък рейтинг (10% доверие срещу 52% недоверие). Намалява доверието и в армията и полицията.

На дъното по обществено доверие сред държавните институции продължава да бъде съдебната власт (съд и следствие – с по едва 8%, прокуратура – 6%). Аналогично е и отношението към БНБ (9%).

55% от анкетираните смятат, че инициираният от президента референдум за изборните правила може да донесе позитивни промени. Приблизително толкова е и делът на хората, които възнамеряват да участват в него, което означава, че сме на практика на границата за валидност на референдума, коментират от агенцията.

Ако следващата неделя имаше избори, парламентарно представените партии биха запазили в общи линии подкрепата, с която влязоха в 43-то Народно събрание. От началото на годината ГЕРБ бележи постепенен лек спад, но остава първа политическа сила (21.9%). БСП излиза от най-ниската си точка и реализира символичен ръст (11.5%), ДПС запазва устойчиви позиции (7.3%). Двойствената позиция, която заемат ПФ и АБВ – едновременно на участници и критици на правителството, очевидно им носи известни бонуси. Патриотите достигат електорално РБ, който е в застой (и двете партии имат по 5.7% подкрепа), АБВ нараства до 3.5% и така изпреварва Атака (3.2%).



 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама