В Иваново притеснени от обезлюдяването на малките населени места

12:54, 18 юни 15 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Планираната за 17 юни Приемна на областния управител на Русе и неговия екип в община Иваново се посети от над 20 човека – кметове на населени места, общински съветници, граждани и др., съобщиха от Областна администрация - Русе.

Заместник областния управител Явор Янчев е изслушал внимателно всички изказвания.

Заместник-кметът на Общината Йордан Маринов е представил тенденциите за развитие и проблемите, които стоят на вниманието на местното ръководство. Той е отчел, че се работи усилено за подготовка на проектни предложения, с които да се търси европейско финансиране за подобряване на качеството на живот на хората, инфраструктурата и опазването на околната среда.

Участниците в приемната са споделили, че най-големият проблем на жителите на оббщината е ниската заетост, която ги принуждава да напуснат родните си места, а често дори и държавата. Най-малките съставни населени места постепенно се обезлюдяват. Затварят се детски градини и училища. Населението застарява.

След проведената дискусия са се оформили искания на участниците в приемната, свързани с необходимост от възстановяване работата на банкомата в Иваново, подобряване на диалога между Община Иваново и Регионален исторически музей Русе за по-добро функциониране и подобряване качеството на туристическата услуга в местните обекти с културно-историческо значение, сред които са Средновековната крепост „Червен“ и Ивановските скални църкви. Коментирани са и възможностите за разкриване на услугата „Дневен център за възрастни хора“, изграждане на нови детски площадки, оказване на съдействие пред епархията за уреждане статута на новопостроен параклис, своевременно предоставяне на средствата за борба с комарите, недопускане на изкопни работи върху вече ремонтирани улици, обезопасяване на ж.п. подлез, спазване на маршрутното разписание Стълпище – Русе, подобряване на водоснабдяването в Пиргово, осигуряване на преференциални условия за работа на лекар или поне фелдшер в общината и особено в малките населени места и др.

Заместник областният управител е изразил своето виждане по повдигнатите въпроси като е отбелязал, че тябва да се подобри диалога на всички нива, проблемите трябва да се решават интегрирано и още при планиране работата на колективните органи, в която трябва да се включват всички жители на общината. Той е обещал да проведе срещи с обслужващата банка за възстановяване дейността на банкомата в общинския център, с Русенския митрополит за уреждане статута на параклиса и да предложи сформирането на работни групи със заинтересовани страни, като се образуват и преписки по другите поставени въпроси, за което Община Иваново ще бъде своевременно уведомена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама