29% от жените у нас са били жертва на насилие още в детството

13:06, 18 юни 15 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
29% от жените в България или спрямо данните от пребояването на населението през 2011 г., това е близо 1 000 000, са били жертви на някакъв вид насилие още в детството си. Става въпрос за сексуално, физическо или психическо насилие. Данните бяха коментирани днес в Плевен по време на Четвъртата национална среща по проблемите на насилието над жени и деца. Нейни организатори са плевенското сдружение „Отворена врата“ и сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“. Темата на дискусията бе „Да дадем своя глас срещу насилието“.

Статистиката бе представена от Геновева Тишева, предствител на Алианса, която коментира необходимостта и България да ратифицира Истанбулската конвенция, която урежда въпроси около превенцията и борбата с насилието над жени и домашното насилие.

По данни, изведени за периода 2012 - 2014 г. от десет окръжни съдилища в страната, при 35% от случаите на убити българки или направен опит за убийството им, извършителите са техни настоящи или бивши интимни партньори. Извършителите на други 25% от убийствата или опитите за убийства на жени у нас, са от техни близки – брат, син, внук. Едва 5 на сто се извършват от напълно непознат човек.

Във всеки един случаите е имало поредица от актове на насилие срещу жените.

През 2014 г. потърсилите помощ лица чрез организациите, които членуват в Алианса, са 2255, а настанените в кризисни центрове са 233. Отчита се и висок брой отново чрез организациите на Алианса заведени дела по Закона за домашното насилие презминалата година – 374.

В Европейския съюз според данни на Агенцията за основни права през миналата година една от всеки три жени е била жертва на физическо и/или сексуално насилие.

По време на конференцията бяха представени и някои основни изводи от проведения мониторинг по прилагане на Закона за защита от домашноот насилие за миналата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама