9 от 10 деца поглеждат в грешната посока при пресичане, сочи опит с интерактивна платформа

13:15, 18 юни 15 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският университет е домакин на квалификационен курс за педагози от Русе и региона по „Методика на обучението по Безопасност на движението по пътищата“. На него беше представена интерактивна платформа за обучение по безопасност на движение по пътищата, разработена от фирма „Дидаско“.

Виртуалната платформа „На улицата“ създава имитация на реална среда, в която децата лесно усвояват правилата за движение. Ученикът застава пред монитор, като движенията му се отчитат чрез камера, поставена фронтално. На монитора се показват градска среда, улици, пешеходни пътеки, кръстовища, светофари, различни превозни средства. Детето само избира маршрута, по който да стигне от едно място до друго. Системата отчита дали то преминава през позволените места, дали се оглежда в правилната посока, от която се очаква да дойде автомобил, спазва ли светлинната сигнализация, има ли рисково поведение при пресичане.

Всяка правилно действие носи точки, които формират крайна оценка. Платформата е разработена в 10 нива на трудност с версии за пешеходци и за велосипедисти.

Проведени експерименти с деца показват, че 9 от всеки 10 се обръщат в грешната посока, когато пресичат улицата, каза управителят на фирма „Дидаско“ Васил Паунов. Учениците първо поглеждат на дясно и реално гледат отдалечаващите се коли, вместо да се концентрират върху идващите отляво автомобили.

В обучението се включиха 110 преподаватели от Русе и региона, които обучават деца от предучилищна възраст до 8 клас.

При откриването на курса зам.-ректорът проф. Велизара Пенчева акцентира върху осигуряването на безопасност на децата по пътищата и припомни статистиката на ООН, според която всеки ден по света повече от 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия, а десетки хиляди са ранени.

В нашата страна ежегодно над 1 000 деца стават жертва на катастрофи като пешеходци, пътници в автомобилите, водачи на велосипеди, мотопеди, мотоциклети. Над 30 деца загиват всяка година в България при пътнотранспортни произшествия, а повече от 100 остават с трайни увреждания. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама