Управляващите: Няма да променяме Изборния кодекс, ще гледаме сеира на Манолова

13:35, 18 юни 15 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Всички сме на мнение, че при отварянето на Изборния кодекс в 6 без 10 ще има доста спекулации и внушения. Не искаме да променяме правилата, заложени от Мая Манолова, искаме да видим какви ще бъдат нейните обяснения след изборния резултат”. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след тристранна среща с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Те трябваше да обсъждат въвеждането на активна регистрация по предложение на патриотите.

При изготвянето на Изборния кодекс от 42-то Народно събрание прагът на преференцията за местните избори бе свалена до 7 на сто от общинската избирателна квота. Така в по-малките общини 20-на гласа могат да разбъркат листите. Причината е, че тя се изчислява по формула, според която се смята "делението на общия брой на действителните гласове, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет”.

“По принцип подкрепяме активната регистрация и е въпрос на технология и срокове тя да се осъществи. Но имаме опасения, че ако се отвори Изборният кодекс сега, има опасност да се случат много промени, наистина в 12 без 5, които да създадат притеснения в партиите и обществото и трето - ние стоим твърдо зад преференциите”, каза Найден Зеленогорски от Реформаторския блок.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов отказа коментар с думите: “Довиждане, до нови срещи на 1 юли”.

Цветанов отхвърли и твърденията на ДПС, че етническото напрежение между българи и роми се разпалва, за да може управляващата коалиция да се задържи заедно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама