Меркел: Ако Гърция има воля, споразумението с кредиторите все още е възможно

14:18, 18 юни 15 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гърция все още може да постигне споразумение с международните кредитори, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел пред Бундестага. Тя обаче подчерта, че това зависи от правителството в Атина, съобщи ВВС.

"Аз все още имам надежда. Където има воля, има и начин. Ако политическите лидери на Гърция покажат воля, все още има възможност за постигане на споразумение с кредиторите", заяви Меркел. Канцлерът на Германия допълни, че Гърция е длъжна да изплати изцяло заемите.

"През последните пет години Гърция се превърна в пример за нашата солидарност. Тази солидарност обаче е свързана с нейната собствена отговорност", заяви канцлерът. Тя посочи, че Атина е получила безпрецедентна помощ от партньори. В същото време, други държави като Испания, Португалия и Ирландия са се изправили на крака на принципа "помощ в замяна на собствени усилия".

"Тези държави използваха своя шанс. Гърция също тръгна по добър път, който все още не е извървян", каза Меркел и добави, че в икономическия и валутен съюз собствената отговорност и солидарността вървят ръка за ръка.

Канцлерът подчерта, че усилията на германското правителство остават фокусирани върху оставането на Гърция в еврозоната. Но за да се случи това, гръцкото правителство трябва да приложи обявените реформи.

"Те са предпоставката за приключване на втория спасителен пакет. Гърция беше на прав път, но необходимите реформи се проточват отново и отново", заяви Меркел.

Канцлерът на Германия направи изявлението си непосредствено преди днешната среща в Люксембург на групата на финансовите министри от еврозоната и представителите на гръцкото правителство.

Пред BBC, главният преговарящ от гръцка страна и заместник-министър на външните работи Евклид Цакалотос коментира, че всеки план за излизане от кризата трябва да бъде икономически изпълним.

По-рано гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис каза, че Гърция има "политически и морален дълг" да постигне споразумение с кредиторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама