Проф. Денков: Научните изследвания ще подпомогнат развитието на страната ни

14:22, 18 юни 15 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник министърът на образованието и науката проф. Николай Денков представи в Русе възможностите за финансиране по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ през програмния период 2014-2020 година. Срещата е първа от информационна кампания, която ще се проведе в общо шест града в България.

В Русенския университет днес по този повод се събраха представители на образователни институции и бизнес организации да чуят презентациите на лектори от Министерството на образованието и Министерството на икономиката.

В началото на срещата ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев връчи Кристалния знак на висшето училище на зам.-министър Денков.

„Научните изследвания ще подпомогнат развитието на страната ни и фактът, че толкова хора са се сърбали да чуят новостите по темата е повече от обнадеждаващ“, заяви проф. Николай Денков. Инициативата премина при огромен интерес, като обедини над 200 представители на научната общност и бизнеса, на неправителствени организации и граждани.

По инициатива на МОН в информационната кампания участват и експерти от Министерството на икономиката с допълнителен акцент върху тясната връзка между двете оперативни програми „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Иновации и конкурентоспособност“ по отношение на научните изследвания, технологичното развитие и иновациите.

Лейла Радованова от дирекция „Икономическа политика“ на Министерството на икономиката представи процеса на интелигентна специализация и изпълнението на плана за действие към Иновационната стратегия за интелигентна специализация. Според документа стратегическата цел до 2020 година е България да премине от „плахи“ към „умерени“ иноватори в Европейския съюз. Класация на Иновационния съюз от 2015 г. Поставя България в групата на „плахите“ иноватори и я нарежда на предпоследно място в ЕС (пред Румъния), но по иновационна динамика заемаме второ място след Латвия. Стратегията е разписала и регионална специализация за всеки от шестте планови региона в България. Северен централен приоритетно ще работи в областите Мехатроника и чисти технологии и Индустрия за здравословен живот и био-технологии.

Албена Мерачева представи Приоритетна ос 1 „Технологично развитие и иновации“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и Приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ на ОП НОИР.

През втората част на програмата бяха представени и първите осем операции по приоритетни оси 2 и 3 на ОП НОИР 2014-2020 г., които бяха приети от Комитета за наблюдение по програмата през май. Очаква се очаква да стартират през следващите месеци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама