Ще почистват дунавските острови в Русенска област

14:35, 18 юни 15 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реализацията на проекта „Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови“ ще доведе до почистването им, стана ясно днес по време на пресконференция в Екомузея. Става дума за постоянните острови, които попадат в границите на Русенска област.

Това са остров Люляк, който е само на 10 км. от центъра на Русе, остров Мишка край Тутракан, попадащ в територията на защитената местност „Калимок Бършлен“, остров Батин, който пък е собственост на Държавното дивечовъдно стопанство „Дунав“-Русе и остров Алеко между Мартен и Сандрово, който е на територията на община Русе. Всички острови, без Мишка, попадат в европейската екологична мрежа „Натура 2000“.

Целта на проекта, спечелен от Туристическо дружество „Приста“, е не само да почисти островите (което ще се случи за пръв път), но и да разкрие туристическия им потенциал.

Почистването пък ще стане с помощта на няколко доброволчески лагера, първият от които ще се проведе на 27-и и 28-и юни. Той е посветен на 29-и юни – Денят на река Дунав. Тогава ще бъде чистен остров Люляк. Акцията съвпада и с националната кампания „Да изчистим България“ с тема „Река Дунав“.

За двудневните лагери ще се търсят по 20 доброволци, а за 5-дневните, които ще са два – по 25. Те ще трябва да си носят палатка, спален чувал и шалте. Всичко останало се осигурява от организаторите, които предупреждават, че храната ще е вегетарианска.

От ТД „Приста“ са установили и основните източници на замърсяване – основно пластмасови и найлонови отпадъци, сред които преобладават бутилките. Има и малко стъклени шишета.

Източниците на отпадъците са корабите, които през нощта нерегламентирано изхвърлят боклука си в реката, рибарите и притоците на Дунав, които носят всякакви отпадъци. Те са навсякъде по бреговете и то не само по островите, като достигат нивата, до които водата се е покачвала.

Около 20% от боклуците по българските острови и брегове идват от Румъния, са установили от ТД „Приста“, съдейки по етикетите, а 50% от всички отпадъци, по техни неофициални данни, могат да се рециклират.

Продължетелността на проекта е една година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама