ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия с 6 месеца

14:48, 18 юни 15 / Свят 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посланиците на страните-членки на Европейския съюз в Брюксел одобриха удължаването на икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2016 г. Решението им идва преди срещата си на върха другата седмица.

“28-те посланици в ЕС са съгласни за удължаване на икономическите санкции срещу Русия”, съобщи в Туитър полското представителство в Евросъюза.

На заседание в понеделник в Люксембург, министрите на външните работи от ЕС ще ратифицират удължаването с шест месеца на санкциите.

“Идеята е да удължим санкциите до края на януари, за да можем да преценим прилагането на Минското споразумение, което изтича в края на януари, преди да вземем ново решение, за удължаване или прекратяване на санкциите“. Това е заявил дипломатически източник, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Санкциите бяха наложени на 29 юли 2014-та за срок от една година, в отговор на руската политика спрямо Украйна - анексирането на Крим от Русия и подкрепата на Москва на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна, припомнят агенциите. Санкциите, които засягат секторите на финансите, отбранителната промишленост и енергетиката, изтичаха в края на юли.

От своя страна Русия отговори с ембарго върху вноса на европейски земеделски и хранителни продукти, което е в сила в сила от август миналата година.

Министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев заяви пред РИА Новости, че при запазване на европейските санкции срещу Русия, Москва ще продължи ембаргото над храните от ЕС.

В същото време Улюкаев не очаква Москва да въведе ограничения и в други икономически отрасли в отговор на политиката на ЕС. 

Не закъсня и реакцията на Руското външно министерство. В изявление, публикувано на сайта на ведомството, външният министър Сергей Лавров заявява: „Вече всичко сме казали за санкциите: това не ни засяга, това е работа на онези, които са ги въвели”.

На 6 август 2014 г. президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за налагане на отделни икономически мерки за сигурност. Вносът на редица стоки от страните, въвели санкции спрямо Москва, бе ограничен за една година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама