Разследван за измами варненски кмет купил имоти за 0 лева (аудио)

15:02, 18 юни 15 / Политика 25 1592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разследваният за крупни измами кмет на варненския район "Младост” Христо Христов е придобил всичките си имоти със средства от заплати. Това е посочено в декларацията му за 2014 г. пред Сметната палата, установи справка на Topnovini.bg. Става въпрос за три апартамента – в София, Варна и Враца, гараж и апетитен парцел на Галата, като за последните два имота в декларацията са посочени цени на придобиване 0 лева.

Потърсен за коментар с въпроса каква заплата получава един районен кмет, след като си е накупил толкова много имоти, Христов заяви, че декларацията му била сгрешена. Според него информацията пред Сметната палата,  че апартаментът му от 91 кв. м. в столицата е купен от заплати, била невярна. Христов твърди, че жилището било придобито на 30 юни 2011 година, няколко месеца преди да стане районен кмет, с банков заем, който все още изплащал. 

Сгрешени според Христов били и данните за апартамента му във Враца. Той също не бил купен със спестявания от заплати, а прехвърлен със запазено право на ползване от леля му и вуйчо му. "Жилището във Враца е придобито през 2007 г., а не през 2011 година", отбеляза той. Районният кмет разкритикува близка до местната общинска власт медия, която отразила декларацията му "тенденциозно", без да уточни кога точно е придобил апартамента във Враца (чуйте аудиофайла). 

С това обаче "объркванията" в декларацията на Христо Христов съвсем не се изчерпват. Те продължават и с подадената информация за семейното му жилище в центъра на Варна, което по думите му било закупено през далечната 1997 г. заедно с гаража. Според документа обаче гаражът е придобит през 2011 година за 0 лева. 

Тотално "объркване" е станало и по отношение на парцел от 2 дка в квартал Галата, за който се оказа, че действително е придобит от Христов срещу 0 лева, но не през 2011-а, както е отбелязано в декларацията, а в далечната 2001 година. Тогава районният кмет бил адвокат, но клиентите му нямали пари да си платят за юридическите услуги. След като адвокат Христов им помогнал да възстановят правата си на собственици, те му прехвърлили 400 кв. м. идеална част от апетитния парцел, а не целия, твърди общинският управник.

На въпрос няма ли да потърси отговорност от човека, попълнил грешно декларацията му пред Сметната палата, Христов заяви: "Няма значение, нищо няма да търся, всичко е ясно. Нищо не съм откраднал и нищо не съм скрил. От 2002 година си декларирам всички доходи, а данъчната ревизия показва, че всичко ми е перфектно”, подчерта Христо Христов. 
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:08, 31 май 22

И досега Христов продължава да взема рекет иди си изпълнява служебните задължения за разпореждане и решаване на битов проблем и нарушаване фасадата на цял блок

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама