Проф. Антонина Желязкова: През 1988 г. написах доклад, че „Време разделно“ не показва реалността

15:17, 18 юни 15 25 1161 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 1988 година историкът проф. Антонина Желязкова пише доклад за това, че източникът на Антон Дончев за книгата „Време разделно“ и мегапродукцията „Време разделно“ е фалшифициран. В интервю за marginalia.bg проф. Желязкова разказва как тогава скандалният докладът предизвиква протест и същевременно възторжени вълнения.

Той е представен по време на школа по история в Приморско. Желязкова излага доклада, в който развенчава всички митове за отношенията между българи и турци в миналото. Представянето обаче бива прекратено, а Желязкова отведена в Пловдив, за да не бъде арестувана след провокативния доклад.

„Министърът на Вътрешните работи тогава каза: Ние градим с години пропаганда по възстановяването на имената на мюсюлманите и турците, а някаква ваша учена дамичка – руши. Да я уволните! Не ме уволниха – от една страна, поради уважение към баща ми академик Любомир Желязков, но и поради ясната защита от страна на академик Николай Тодоров. Може да звучи невероятно, но той беше казал пред академиците в онези времена: „Това управление няма да се задържи още дълго, нека да не слагаме срамно петно върху Академията, че репресираме учени”. Това ми предостави възможност през юни 1989 г., когато беше голямото прогонване на турците, да прочета пред колегите си в Института по балканистика моето отворено писмо в защита на турците и да им се извиня за злощастията, които им причиняват българските репресивни власти. Писмото беше излъчено по Дойче Веле и Свободна Европа.“ разказва в интервюто проф. Желязкова.

Тя обяснява, че не е останала изненадана от това, че „Време разделно“ спечели класацията за любим филм на българите.

“Все пак аз съм социален антрополог през последните 20 години. Доста добре се ориентирам за хората, които участват в подобни игри и особено накрая, в последните класации, за да наложат своя избор. Онези от нас, които с удоволствие изгледаха част от филмите от стотицата – не участват в популистки гласувания по принцип. Намирам все пак за чудесна идеята на БНТ, защото видях, че младите хора – синовете и снахите ми, студентите ми, с удоволствие гледаха „старото кино”. Бих подкрепила идеята да се направи подобно състезание за документални и анимационни филми, дори и само, за да успеем да видим ленти, които са потънали в забрава.", каза тя.

По думите и е било логично да спечели „Време разделно”, както и „Козият рог”, защото днешната наша реалност е абсолютното „време разделно” и сме на ръба.

"Парадоксално е, но през 1988 г., при подобно състезание, „Време разделно” нямаше да спечели зрителския вот.", категорична е тя.

Избирането на „Време разделно“ за любим филм на България предизвика множество спорове. Докато едни силно вярват, че това е любимият филм на българите, други го нарекоха политическа поръчка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама