Откриха официално ИАРА-Бургас

15:22, 18 юни 15 25 890 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плеяда от важни държавни особи, начело с премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието и храните Десислава Танева, прерязаха лентата на новата сграда на Агенцията по рибарство и аквакултури в Бургас( ИАРА). След 15 години администрацията на Агенцията отново се завърна в морския град.

„Това е дългоочаквано събитие знаете, че от доста време се говори за Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да се премести в Бургас. Това на първо време ще улесни целия бранш, който се занимава с тази дейност. Досега за всякакви видове документи се налагаше да се пътува до София. Започнахме една инициатива да ходим по рибарските сдружения по места и да обсъждаме техните въпроси и проблеми в сектора на рибарството, съответно и те помагат на нас в борбата с бракониерството”, сподели пред медиите малко преди откриването на сградата Николай Иванов, началник на отдел „Рибарство и контрол“ в ИАРА-Бургас.

По време на официалната церемония кметът Димитър Николов не скри задоволството си от факта, че след 15-годишно прекъсване ИАРА отново се връща в Бургас. По негови думи морския град е с големи традиции в рибодобива, океанския риболов и в преработвателна промишленост. Николов обясни, че 70% от добива на риба в Черно море се добива именно в района на Бургаска област. Повечето предприятия за рибопреработвателна промишленост също се намират тук.

"Благодаря на премиера Бойко Борисов за намесата му, защото по време на предишния мандат на ГЕРБ Министерският съвет реши администрацията на ИАРА да се върне отново в Бургас. Искам да благодаря и на министъра на земеделието и храните, както и на министъра на транспорта, които в рамките на една седмица подготвиха прехвърлянето собствеността на тази сграда. Община Бургас помогна в санирането, защото парите бяха осигурени от Министерството на финансите и ние изпълнихме ангажимента и вече всички офиси са в пълна комплектовка”, допълни Николов. Той разясни и това, че с решение на Общинския съвет в Бургас са осигурени служебни апартаменти на всички експерти от София, които ще работят в черноморския град.

Министър Танева пък обясни, че се чувства добре от факта, че една законодателна инициатива, започнала през първия мандат на ГЕРБ, когато беше променен закона за рибарството, сега дава резултат.

„Днес можем да открием завършването й и да открием централата тук с подкрепата на браншовите организации в това искане. Бургас е изключителен център за сектор „Рибарство”. Повечето от регистрираните риболовни кораби, добива на риба, предприятия се извършват на територията на област Бургас. Мисля, че това ще облекчи рибарите и сектора. В София в МЗХ остава дирекцията, която ще е управляващ орган на новата програма за „Морско дело и рибарство”, съгласно указание на комисията и съгласно одобрението на браншовите организации”, каза още министър Танева.

„Пожелавам на тези, които ще работят да постигнат успехи. Аз каквото съм поел като ангажимент съм си го изпълнил, така че да ни върви по вода”, каза лаконично премиерът Борисов.

Малко след прерязването на лентата на новата сграда, Борисов се разходи, за да види как изглеждат обновените кабинети в сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

На официалната церемония по откриването присъстваха още Ивелина Василева - министър на околната среда и водите, която по-рано инспектира разлива на бензин край бургаския квартал Долно Езерово, Янчо Янев - изпълнителен директор на ИАРА, областният управител Вълчо Чолаков, бургаски депутати и общински съветници.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама