До края на годината ще бъде приет чисто нов ГПК

16:11, 18 юни 15 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 До края на годината вероятно ще бъде приет чисто нов и изцяло променен Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Това съобщи пред журналисти Данаил Кирилов, народен представител от ПГ на ГЕРБ и председател на правната парламентарна комисия минути след приемането на промените в настоящия ГПК, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Седем гласа не достигнаха депутатите да приемат промени в ГПК, които вносителите рекламират, че защитават гражданите от банките и частните съдебни изпълнители (ЧСИ). БСП и Патриотичният фронт (ПФ) се обединиха в недоволството си от неприетите законови промени в ГПК. Димитър Байрактаров от ПФ обяви пред колегите си в пленарна зала, че стават свидетели на „политическа олигофрения". По думите му, той самият е вносител на предложения за промени в ГПК, които са били приети от ресорната правна комисия на първо четене, но след това били отхвърлени без никакви мотиви. Патриотът атакува конкретно чл. 417 от ГПК, който се отнася за възможността на кредитора да поиска издаване на заповед за изпълнение въз основа на документ, удостоверяващ неговото вземане и позволяващ длъжникът да бъде осъден по бърза процедура, без възможност на длъжника да се противопостави на осъждането.

До момента са внесени две предложения за изцяло нов кодекс. Едното е на народния представител от ПГ на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Другото предложение е от Министерството на правосъдието. В тази връзка в министерството повече от 5 месеца е заседавала работна група с участието на представители от всички заинтересовани страни.

Относно днешното приемане на промените в ГПК Кирилов заяви, че при дебатирането им ГЕРБ винаги са твърдели, че тази промяна е частично, непълно и неефективно решение по отношение балансиране на принудителното изпълнение на паричните задължения.

„До 2007 година преди да влезе в сила новия ГПК имахме засилена защита на длъжника. Слабите кредитори бяха незаинтересовани и не отпускаха заеми и кредити заради затрудненията си да съберат вземанията си обратно“, припомни Даниел Кирилов.

Според него тогава длъжникът е имал множество процесуални възможности да бави и отлага, а дори и да осуетява напълно едно принудително изпълнение.

По думите му настоящият ГПК в частта за изпълнението в голяма степен залитна в другата крайност. Промените предоставят едни доста по-сериозни правомощия на кредиторите.

„За да се балансира и да има равнопоставеност на двете страни трябва да се работи с всички институции. Тази работа бе извършена от Министерството на правосъдието“, обясни Кирилов и допълни, че до края юли месец предложенията трябва да влязат за обсъждане в правната комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама