Банките с швейцарски франкове получиха отсрочка преди да се заведе дело от КЗП

16:22, 18 юни 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Банките, които са подвеждали хората да теглят кредити в швейцарски франкове, получават още малко време от Комисията за защита на потребителите (КЗП), за да прекратят порочната си практика, потвърди председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред София Topnovini.bg.

Комисията следва да заведе колективен иск в съда, тъй като банките не са спазили срока, който им бе даден. Евентуалните обективни пречки, като забавянето по пощата, са предпоставката за малко по-дълъг срок да се отстранят нередностите.

Една от тях е, че размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа и зависи от курс продава на швейцарския франк. Има и разминаване при изчисляването на срока за определения падеж при погасяване на вноските в законодателството.

„Не са посочени критерий и методика, по които да се определя размерът на базовия лихвен процент, представляващ основен компонент при формирането на основния лихвен процент по кредита“, заяви Маргаритов.

Три банки са отпускали кредити в швейцарски франкове, а техните клиенти са получавали сумата през курс купува в евро, показва проверката на КЗП. Било е предвидено и погасителните вноски да се изчисляват в швейцарски франкове по курс продава към датата на падежа.

Клиентите на тези банки, които са подали жалби срещу тях, посочват, че валутният риск от промяната на курса на швейцарския франк е за тяхна сметка.

„Във връзка с тези констатации сме изпратили писма до дружествата за отстраняване или промяна на неравноправните клаузи, така че да не водят до неравновесие в правата и задълженията на двете страни по договора“, каза председателят на КЗП.

Комисията се е задействала по въпроса с фрнаковете след сигнал на гражданите.

Подготвя се нов протест с искания за пълното отпадане на „франковата задлъжнялост“ и високите лихви по ипотечните кредити. Трансперанти с надписи „Заклехте се да се ръководите в действията си от интересите на народа, а не на банките. Свършете си работата!“ да бъдат изработени за протеста, предлагат във фесйбук групата „Ипотечни кредити в швейцарски франкове“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама