БНБ мълчи за кредитните карти на Стоян Мавродиев

16:27, 18 юни 15 / Политика 25 643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководената от Иван Искров БНБ все още не е дала отговор по скандала с кредитните карти на председателя на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, стана ясно от днешния отчет на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Сигналът срещу шефа на надзора е един от първите, с които депутатите са се занимавали. Отговорът от държавната Комисия по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е, че липсват данни за такъв конфликт.

Разследване на "Биволъ" показа, че Мавродиев има две кредитни карти - с лимити 60 000 евро и 40 000 лева. Съмнението за конфликт на интереси се корени в това, че шефът на КФН през 2012 г., когато картите са активирани, е взимал около 4 500 лева заплата. И такъв лимит не би трябвало да му бъде отпуснат. Именно Комисията за финансов надзор, освен БНБ, има отговорност към публичните компании, сред които и банки, казват експерти.

В имотната си декларация за 2014 г. Мавродеив уточянава, че променя валутата и тя става 60 хил. лв., а другата карта липсва. 

Парламентарната комисия направи отчет за дейността си от декември м.г. до май 2015 г. За периода са разгледани общо 83 сигнала и жалби, сред които и този за Мавродиев. Сигналът на парламентарната група на ДПС срещу председателя на Народното събрание Цецка Цачева "за превишаване на правомощия чрез отнемане на думата на народен представител" е прекратен заради липса на правомощия. Същият е и резултатът по отношение на един от членовете на комисията - Валентин Касабов.

Комисията е препратила към Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и прокуратурата сигнал срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова и служители на общината, както и срещу длъжностни лица в РДНСК с твърдения за усвояваване и незаконосъобразно изразходване на европейски, държавни и общински средства.

Глобени са и вицепремиерът Ивайло Калфин и девет депутати - Валери Жаблянов (БСП), Георги Кючуков (БСП), Кънчо Филипов (ЛИДЕР), Петър Петров (БДЦ), Марияна Тодорова (АБВ), Станислав Иванов (ГЕРБ), Магдалена Ташева ("Атака"), и Иван Иванов (АБВ), тъй като не подали декларациите си за конфликт на интереси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама