Поредно съдебно решение срещу Община Русе, заради нападение на улично куче

16:27, 18 юни 15 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районният съд за пореден път се произнесе с решение срещу Община Русе по дело, заведено от пострадал от нападение на улично куче русенец.

Инцидентът станал през януари 2015 г. в квартал „Здравец“. Човекът си вървял по улицата, когато ненадейно го нападнало безстопанствено куче и го захапало за крака. След известна борба човекът успял да се изтръгне от животното, което обаче продължио да го лае и да се опитва да го захапе отново.

Притекъл му се на помощ негов приятел, с когото имали среща в близост. Първа помощ пък получил в близко заведение, откъдето повикали линейка, а тя откарала пострадалия в Спешното отделение на МБАЛ-Русе АД.

Последвало дълго лечение, в чието начало човекът трябвало да изтърпи и поставянето на ваксини против тетанус и бяс, общо 5. Болките не спирали в продължение на месец и половина, а човекът страдал и от допълнително разстройство на здравето, тъй като ухапването станало причина да се обостри друго негово заболяване, поради което бил освидетелстван от ТЕЛК. Заради преживения стрес, човекът получил и психотравма, довела до проблеми със съня.

По тези причини той решил да потърси правата си в съда, като завел иск за 3 000 лева неимуществени вреди и 45 лева имуществени, като пожелал да му бъдат възстановени и разноските по делото, а върху сумите да бъде платена законната лихва.

Юрисконсултът на Общината оспорил иска, но съдът го уважил, макар и частично. Напълно признал правото на човека да получи 45-те лева имуществени загуби, които претърпял в следствие на инцидента.

Вместо поисканите 3 000 лева обаче, магистратите преценили, че човекът трябва да бъде обезщетен с 2 000. Поради това, вместо да вземе 320 лева за разноски по делото, колкото направил, сега му се падат само 265. Той обаче ще получи законната лихва върху сумите, но само ако решението влезе в сила.

То може да бъде обжалвано пред Русенския окръжен съд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама