Предлагат два варианта за паметника на Левски в Шумен

16:34, 18 юни 15 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложенията за разполагане на бюст-паметника на Васил Левски в Шумен бяха обсъдени днес на заседание на комисията по териториално и селищно устройство в Община Шумен. В докладната, внесена от кмета Красимир Костов са посочени два варианта.

Експертният съвет по устройство на територията е определил като подходящо място за паметника площадката срещу Военното окръжие в Шумен, където преди години имаше трибуна за манифестации.

Мотивите са, че площадката е в близост до паметниците на Лайош Кошут и Панайот Волов – личности от един и същ исторически период, освен това има достатъчно място за масови събирания и поставяне на венци, а зад площадката има естествен фон от дървета.

Вторият вариант е паметникът да бъде поставен пред сградата на щаба на Военния факултет. Това предложение се подкрепя от Съюза на архитектите в Шумен с аргументите, че визуалното възприемане на паметника от улицата ще бъде много по-добро, а и военният университет носи името на Левски. Обсъждан е бил и трети вариант – на пешеходната зона под Градския часовник, срещу бившия магазин на СБХ.

Комисията подкрепи докладната без да определи кое да бъде мястото за паметника на Апостола.

“Въпросът ще се решава на сесията на 25 юни, да се надяваме, че в залата ще се изкажат разумни аргументи”, коментира председателят на комисията арх. Тузсузов. Според него, по-добрият вариант е бюстът да се постави пред сградата на щаба, но това пък ще изисква пребоядисването на фасадата й, а и достъпът до паметника ще бъде ограничен заради специалния режим на влизане във Военния факултет.

Представители на Инициативния комитет за издигане на паметник на Левски в Шумен присъстваха на заседанието на комисията и изложиха аргументите си в полза на местоположението на площадката срещу Военното окръжие. “Там паметникът ще бъде широко достъпен за гражданите и всеки ще може да сложи букет цветя, посочи говорителят на Инициативния комитет Георги Йоргов.

Той уточни, че бюстът вече е отлят, сега се подготвя постаментът. Парите за паметника са събрани от дарения на шуменски бизнесмени. Скулптор е Росица Мишева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама