Инвестиционно намерение край Мартен предизвика полемика и в Общински съвет - Русе

16:48, 18 юни 15 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното си заседание Общински съвет - Русе гласува решение за изработване на проект на подробен устройствен план (ПУП) за застрояване на имот, находящ се в землището на гр. Мартен, в местността "Калето". 

При други обстоятелства това би било рутинно решение, но поради обществената чувствителност към темата предизвика известни дебати. Общинари обърнаха внимание, че искането е отправено от управител на фирма, занимаваща се с петролни продукти, и заявил намерение да изгради складова база в съответния имот. Гражданите на Мартен от своя страна от години се оплакват от чести замърсявания на въздуха и водата, идващи от индустриалните производства в района на КТМ, и само преди два месеца посрещнаха враждебно намеренията на друга фирма да разшири производствените си мощности там. 

Галин Григоров (ВМРО) съобщи, че при последните проверки на площадката на бившия КТМ са били открити множество нарушения на производствата там, и гражданите с право са изразили негодувание от продължаващите замърсявания. Той обърна внимание и на факта, че подалият заявлението за строеж е отбелязал намерение да строи складово помещение, но в ПУП зоната ще бъде отбелязана като Предимно производствена. При това положение не било ясно до колко жителите в района могат да са сигурни, че ново замърсяващо производство няма да изникне на площадката. 

Арх. Силвия Алексиева (БСП) коментира, че в Закона за устройство на територията има много подробни изисквания към новостроящите се производства край населени места. Дори това да е само склад, ако той ще е за петролни продукти, той трябва да спази множество изисквания за отстояние от жилищните сгради, както и множество изисквания за безопасност. 

Зам.-кметът инж. Димитър Наков от своя страна заяви, че даването на решение за ПУП е съвсем начална фаза на цялата процедура по строежа и по никакъв начин не определя какво може или не може да се строи на това място. Тези неща ще бъдат определени по-късно, когато процедурата премине през останалите институции, следящи за спазване на процедурите, както и през една от най-важните стъпки - процедура по ОВОС. И не на последно място, възможно е да има и публично обсъждане, на което ще станат ясни повече подробности около строежа, както и ще бъдат чути опасенията на хората в района. 

В крайна сметка предложението бе прието с мнозинство, като някои общински съветници увериха, че ще продължат да следят развитието на конкретния случай. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама