Депутати за Витанова: От “мястото й не е в МВР” до “какво от това?”

16:57, 18 юни 15 / Политика 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мненията в Народното събрание за полицай Анна Витанова, която публикува откровено расистки статуси в социалната мрежа Facebook и за която София Topnovini.bg писа, са особено поляризирани, показа нашата проверка. Витанова доби популярност през лятото на 2013 г. по време на един от най-запомнящите се моменти от протестите #ДАНСWithMe. На 23 юли същата година в т.нар. „нощ на белия автобус“ тя взе дейно участие в прилагането на агресия от униформените срещу протестиращите. След като редица камери запечатаха този момент, тя се появи с превързана ръка и разказа, че е била удряна по лицето и имала синини по тялото.

Преди дни Витанова участваше в охраната на протестите в “Орландовци”. От там тя пусна снимка с текст “да ни развържат ръцете” и “ако си хванал повечко тен, гориш”, което предизвика бурно възмущение сред гражданите. Срещу нея е започнала и дисциплинарна проверка.

“Разбира се, че уврежда имиджа на МВР! Не може да се допускат служители, които вербално, публично са изразили различно отношение към една или друга обществена група да упражняват функции по опазване на обществения ред, защото те са предубедени, не са обективни при прилагането на закона”, смята председателят на Комисията по вътрешен ред и сигурност в Народното събрание ген. Атанас Атанасов (РБ).

На въпрос трябва ли тя да бъде уволнена, пред София Topnovini.bg той заяви: “Не бива да се дават рецепти, нека компетентният орган установи фактите и вземе решение. Но ако се установи, че който и да е служител, изпълнявайки служебните си задължения, прилага закона избирателно в зависимост от определени характеристики на лицата, той няма място в правоприлагащи органи и на практика компрометира държавните институции.”

По-мек в оценката си е Атанас Мерджанов (БСП) - председател на същата комисия в миналия парламент и нейн настоящ зам.-председател. “Достатъчно го разпъваха момичето по времето на протестите, нека се докаже. Но такива действия - разбира се, че увреждат имиджа на МВР”, смята той.

Според зам.-председателя на Народното събрание и член на вътрешната комисия Красимир Каракачанов (Патриотичен фронт) обаче, действията й не представляват нищо лошо. Той не сподели оценката на ген. Атанасов и отсече невъзмутимо: “Е, какво й пречи на работата?”.

От пресцентъра на МВР не можаха да уточнят дали полицайката е временно отстранена от длъжност или не.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама