Супермодерна пречиствателна станция вече обслужва Поморие, Сарафово и летище Бургас

17:11, 18 юни 15 / Политика 25 2266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Модерна пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) с дълбоководно заустване на стойност 32 млн. лв. беше открита в Поморие. Тя е изградена като част от големия проект за цялостна рехабилитация на ВиК мрежата в черноморския град, който е на стойност 96 686 234 лв.

Станцията ще може да пречиства отпадъчните води на 56 626 жители. Освен че ще обслужва град Поморие, ще се заустват и водите на бургаския квартал Сарафово и на летище Бургас.

При изграждането на ПСОВ са спазени всички европейски директиви и стандарти. Освен традиционното органично пречистване ще се обработват и биологични отпадъци, както и азот и фосфор. На изхода на пречистената вода има ултравиолетов филтър за обеззаразяване на водата, която излиза чрез дълбоководното заустване на два километра в морето.

Специално за откриването пристигна премиерът Бойко Борисов заедно с трима министри – Ивелина Василева на МОСВ, Ивайло Московски на транспорта и Десислава Танева на земеделието и храните. Изненадващо този път министър-председателя не се включи в рязането на лентата на обекта, а предостъпи мястото си на областния управител Вълчо Чолаков. Заедно с него лентичката прерязаха министър Василева и кметовете на Поморие Иван Алексиев и бургаският Димитър Николов.

Борисов лично разгледа пречиствателната станция, воден от Иван Алексиев и придружаван от множество официални лица, служители на ПСОВ и журналисти.

„Имам един принцип - финансираме, проектираме и си откриваме. Какво по-голяма помощ за туризма от това, което правим в момента. Близо 2 млн. пътници преминават през летище Бургас, плюс Сарафово през целия туристически сезон, плюс Поморие. И всичко това до днес отиваше в морето. Милите туристи се пекат и плуват”, заяви в типичния си стил Бойко Борисов. Той се похвали, че над 50 пречиствателни станции са направили до момента и до две години Черно море ще бъде изцяло защитено. Борисов подчерта, че общо 3,5 милиарда лв. ще се влеят в опазване на околната среда.

„От рибарското пристанище в Сарафово до тук всяко едно нещо е в подкрепа на бизнеса, на туризма, на тези, които имат хотелчета и ресторантчета”, заключи премиерът и допълни, че дори президентът на УЕФА Мишел Платини бил изненадан при посещението си наскоро колко неща са направени тук.

Обектът е изпълнен само за една година. „На 5 юни 2014 година дадохме старт на строителната площадка, на 1 юни 2015 г. имаме разрешение за ползване, което прави 360 дни“, каза поморийският кмет Иван Алексиев. Той подчерта, че това е нещо уникално, защото в България няма аналог такъв проект да бъде изпълнен за толкова кратко време и с такова качество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама